Fuktskada i köket

Jag blir så less… Igår kväll när jag skulle diska efter middagen märkte jag att det började sippra ut vatten under skåpet vid diskbänken. Snabbt stängde jag av kranen och slog upp dörrarna och drog ut modulen med sopkorgar. Det var ingen vacker syn som mötte mig där. Tydligen så har ena avloppsröret haft en läcka som verkar ha pågått under en längre tid, men först nu märktes det genom att det började rinna ut vatten.

Visst, det har luktat lite unket där från och till, men det är inget som vi har tänkt på eftersom sopkärlen står där under. Och eftersom vi har en utdragsmodul så ser man i vanliga fall inte vad som pågår bakom dem. Troligtvis har det droppat ut lite vatten bit för bit i veckor och först nu blev läckan så stor att det började rinna ut även i andra riktningen.

Det känns ju verkligen inte kul det här, särskilt med tanke på att vi har en del andra utgifter de kommande månaderna. Jag ringde självklart direkt till försäkringsbolaget som skickade ut en besiktningsman. Han konstaterade krasst att den som har installerat avloppet hade slarvat med packningarna i ett par skarvar.

Köket är nytt nog för att garantin fortfarande ska gälla, så det handlar verkligen inte om bristande underhåll från vår sida. Det var rent slarv från den som installerade köket. Medan försäkringsbolaget utreder problemen får vi diska i badrummet och hyra en avfuktare för att få bort fukten ur väggen och golvet bakom skåpet.

Vi hoppas förstås på att skadorna inte är så stora att vi behöver riva ut hela köket, men diskbänken och skåpet under måste tas bort för att vi ska kunna låta allt torka ordentligt och skåpstommen är bara skräp i den delen.

Så nu står avfuktaren där och surrar och vi väntar på att firman som byggde köket ska höra av sig för att komma och åtgärda problemen. Jag ska försöka att inte skälla på dem när de väl kommer och det är ju tur att försäkringsbolaget är de som sköter kontakterna och tar hand om att få ersättningen reglerad.

Man får bara hoppas att det går att fixa det här snarast möjligt för badrummet är knappast idealiskt för att diska i hängandes över badkaret. Eller så borde jag kanske optimera arbetsflödet här hemma och diska samtidigt som jag tar en dusch, haha! Det är tur att man inte tappar humorn när sånt här händer i varje fall.

4 Sep 2017