Läsglasögon gör livet lite enklare

Upplever du att din syn har försämrats på sista tiden? Kanske är texten suddig när du ska läsa en bok, tidning eller se på TV? Då kan du behöva läsglasögon!

Försämrad syn är mycket vanligt och något de flesta drabbas av förr eller senare i livet. Bland de första tecknen på nedsatt syn, brukar vara att läsning och TV-tittande blir ansträngande och uttröttande. Bokstäverna blir suddiga, man får huvudvärk och ofta måste man kisa eller flytta texten väldigt nära eller långt ifrån för att överhuvudtaget kunna se någonting. Känner du igen dig? Då kan det vara dags för läsglasögon. Till skillnad från vanliga glasögon som slipas och tillverkas unikt på beställning för varje enskild person, är glasögon för enbart läsning gjorda för att passa många. Enkelt förklarat skulle man kunna säga att denna typ av glasögon egentligen är förstoringsglas i glasögonform, tillgängliga i olika styrkor och utföranden. De behöver inte beställas, de har en snäll prislapp och de kan köpas i såväl livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer, som på apotek och bensinmackar. Smidigt, eller hur?

Varför nöja dig med bara ett par?

Känns det lite jobbigt att behöva acceptera att din syn inte längre är vad den än gång var? Strunta i det. Glasögon är nämligen en fantastisk snygg accessoar som ger både extra karaktär och karisma åt ett ansikte. Fördelarna med läsglasögon är dessutom många. De underlättar ju läsning förstås, men tack vare de låga priserna och enkelheten att köpa dem - är det också möjligt att köpa flera par om man har svårt att bestämma sig eller vill slippa släpa dem med sig mellan hem och jobb. Ha ett par på kontoret, ett par hemma och ett par som alltid hänger med i väskan. Testa olika modeller, bågar och kulörer och hitta dina favoriter.

Ta hand om dina ögon

Glasögon eller inte - att vara rädd om ögonen är något alla bör tänka lite extra på. Ögonen är känsliga och kan ta skada av sådant man inte alltid är medveten om. Överansträngning, solljus, föroreningar och för mycket skärmtittande är jobbigt för ögonen och det är viktigt att man skyddar dem så gott det går. Detsamma gäller användning av glasögon. Att gå länge med synfel och inte använda glasögon eller linser, sliter mycket på ögonen och riskerar att förvärra problemen ju längre tiden går. Besök en optiker om du upplever problem ögonen, eller börja med ett par enkla läsglasögon och se om det blir bättre.

20 Feb 2020