Maken vill göra en hårtransplantation

Vad är det med män och hår egentligen? Jag har alltid varit avundsjuk på mäns avslappnade attityd till sina egna kroppar. Vi kvinnor skäms ofta om exempelvis lägger på oss något extra kilo, män å sin sida bryr sig sällan om detta. Jag, som tränar mycket, stöter på det här fenomenet dagligen och är, som sagt, väldigt avundsjuk. Jag försöker hela tiden pusha kvinnor att tänka som en man gör i denna fråga: var stolt över din kropp, du har bara en sådan! Detta givetvis utan att bortse från att det finns förbättringspotential och att man mår bättre av att träna.

Men, det finns ett område som verkligen visat sig var en akilleshäl för män. Håret. Eller, snarare: bristen på hår. En man kan acceptera en viktuppgång, han kan acceptera att ansiktet blir rynkigt, har kan ta att han inte är lika stark och han köper fullt ut att ett åldrande sätter sina spår. Men, då det kommer till håret så blir det annat ljud i skällan.

Min man är det senaste exemplet på detta. Nyss fyllda 40 så har hans hårfäste börjar smyga sig bakåt. Inte mycket, men tillräckligt för att det ska synas. Han skäms och han har börjat använda keps - vilket han inte passar i. För några dagar sedan så började han prata om en hårtransplantation och jag blev faktiskt full i skratt. En dåligt reaktion, så klart. Jag såg att han blev ledsen och jag förstod då också att han menade allvar. Det är ju som alla komplex - svårt att förstå för andra, men oerhör smärtsamt för en själv.

Jag hjälpte honom att hitta ett företag

Vi satte oss ner ännu en gång och pratade igenom saken. Jag tog upp min bild av en hårtransplantation - han gav sin version och gick igenom sina förhoppningar, förväntningar och varför han ville genomföra en behandling. Då fattade jag också allvaret och att jag, som maka, måste stötta honom i denna fråga - även om jag inte fullt ut förstår nödvändigheten.

Jag hjälpte honom att söka efter företag som utför hårtransplantationer och till slut hittade vi ett företag och en behandlingsmetod som vi tror mest på. Här sker en hårtransplantation på ett annorlunda sätt. Man plockar varje hårstrå för sig - i en växande fas - och sätter det på plats på hjässan med speciella instrument. Det innebär att chanserna blir avsevärt mycket högre att det faktiskt ska bli ett långvarig och permanent resultat. Det som skiljer är att det tar tid - lång tid. En behandling kan ta upp till tio timmar (givetvis med vila mellan) och det är något som jag tycker är bra. Det visar på seriositet.

Naturligtvis så är det svårt att göra en bedömning av effekten innan man själv provat. Bilderna som finns på hemsidan - och de kunder vi kontaktat - är dock väldigt lovande. Vi kommer att boka in en tid redan i sommar och sedan tar vi det därifrån. Förhoppningen är att min man inom ett år har en rejäl kalufs igen. Det är han värd, även om jag älskar honom som tunnhårig också.

28 Jun 2021