Måltider till ditt festliga middagsbord

Idag föredrar många av oss att hålla våra fester på hemmaplan. Logistik och planering kan vara tufft om du också har annat att hantera samtidigt. Catering löser flera problem på samma gång.

Vi kommer inte sluta att fylla år. Vi kommer inte heller sluta gifta oss eller hylla våra nyfödda barn. Vi kommer inte ens att sluta fira midsommar, påsk eller nyår eller dagen då farbror Mårten lärde sig simma. Men vi har ändrat våra vanor och många av oss har kanske gjort det permanent. Att hyra lokal eller boka bord är trevligt.

Det kan vara kul att byta omgivning ett tag. Att istället stanna hemma, duka i partytältet och bara njuta och ha roligt tillsammans med släkt och vänner är däremot snäppet bättre. Inga bekymmer med taxi eller kollektivtrafik och ingen måste heller stå i dagar och planera, laga och lagra maten.

Variationer och teman

All slags mat passar inte alla. Vi har olika preferenser och en del av oss har problem med allergier. Nu är det inte så att man ska begära individanpassad mat när man är bjuden på fest. Som värd eller värdinna vill man nog ändå att så många som möjligt ska kunna uppskatta maten som bjuds. En väg att gå är att ha knytkalas eller att gäster med mycket speciella önskemål tar med egna rätter. Catering är ändå bättre.

Med catering ökar möjligheterna rejält att man kan hitta något för alla. Med en duktig cateringfirma som samarbetspartner kan du välja mellan buffé, portionstallrikar eller plockmat. Du hittar mat anpassad för både veganer och vegetarianer. Du kan passa på att fixa även efterrätterna om du inte har tid eller ork för det jobbet.

Hur ser den perfekta festen ut för dig?

Vi är alla olika men alla har vi behov av vänskap och roliga saker att se fram emot. En del av oss föredrar att umgås i mindre sällskap där man hinner samtala länge och innerligt. Andra går efter devisen “ju fler desto bättre”. Utrymmet hemma kommer ändå troligen att sätta en naturlig gräns för antalet gäster. När gästerna anländer behöver de ett glas med något drickbart och lite plockmat.

När det sedan slunkit ner är aptiten väckt och det blir dags att sätta sig till bords. En buffé är aldrig fel men möjligheterna till variation är oändliga nästintill. God mat, tillräckligt med mat och mat i rättan tid är en viktig del av den perfekta festen.

27 Aug 2020