Positivt med en handledarkurs i Stockholm

När jag tog mitt eget körkort så var det bara att köra. Mamma eller pappa satte sig bredvid och gav mig instruktioner. Jag lärde mig först grunderna och sedan tog jag det steg för steg vidare till dess att jag kände mig mogen för uppkörningen. Precis innan den så tog jag två lektioner under samma dag på en trafikskola och sedan så var det klart. Det var lite annorlunda då, och det säger jag utan att röja min ålder.

Nu är det högre krav. En bekant till mig har barn som ska börja övningsköra. Hon trodde att det skulle vara som vanligt - det vill säga som jag ovan beskrev: att hon bara kunde sätta sig vid passagerarsätet och ge instruktioner. Så var emellertid inte fallet. Numera - sedan 2006, tydligen - så ska man först genomföra en handledarkurs. En handledarkurs innebär att man som framtida handledare ska närvara vid en utbildning på tre timmar. Även eleven ska gå denna kurs, men det behöver inte vara vid samma tillfälle.

Ingen prestige - bara goda råd

Den handledarkurs i Stockholm som min väninna närvarade vid ägde rum på en trafikskola vid Globen och enligt henne så var det enbart positivt. Först så kände hon viss aversion mot denna handledarkurs i Stockholm - offra en kväll, ta sig dit och tillbaka, höra saker man redan vet och så vidare - men efteråt så var hon full av ny energi. Både min väninna och hennes son fick mersmak och alla negativa känslor var som bortblåsta.

Väninnan kände att de som höll i denna handledarkurs i Stockholm gjorde det utan prestige. I och med att den anordnades av en trafikskola så fanns en misstanke om konkurrens - att en handledarutbildning potentiellt skulle kunna stå i vägen för nya kunder. Så var det inte: de som höll i utbildningen gav istället goda råd, tips och delade med sig av sina erfarenheter och berättade om hur man skulle tänka - och vad man skulle tänka på - som handledare. Min väninna kände själv att även hon blev en bättre bilförare av att ha gått denna handledarkurs i Stockholm.

Kanske alla behöver gå en handledarkurs?

Minnet falnar med tiden och det kan jag känna igen mig i. Jag kör mer på rutin idag. På gott och ont så kan jag läsa olika situationer i trafiken. Vet jag att det finns en korsning längre fram som sällan har trafik så stannar jag inte på samma sätt som när jag precis tagit mitt körkort. Jag försöker vara uppmärksam, men i många fall så kickar min rutin in och jag förlitar mig på hur det brukar vara - snarare än hur det eventuellt kan se ut.

Kanske behöver även jag friska upp minnet lite genom en handledarutbildning? Det kanske är så att en sådan egentligen borde vara obligatorisk? Jag menar inte att man ska ta om sitt körkort - eller att man ska riskera att bli av med det. Jag skulle hellre se det som en slags repmånad. Man kommer till en trafikskola och får sitta in några timmar för att gå igenom olika trafiksituationer - köra i rondell, exempelvis - och lära om sig. Har man, som jag, lagt sig till med vissa sämre vanor så kan dessa slipas bort. Det skulle nog vi alla ha nytta av.

5 Jul 2021