Vad är vad i skönhetsdjungeln?

Nu är det en enda röra. Jag är så förvirrad av alla olika metoder som pågår just nu när det kommer till att göra ingrepp så att man ser snyggare ut. Jämför man med 1800-talet när man nöp sig själv i kinderna för att få igång en liten röd-blommig fläck på kinderna, till att som idag, spruta in fillers, botox, tatuera ögonbryn, lägga sig under kniven på operationsbordet, dricka kollagen – och gud vet vad. Det blir lätt en enda röra allting. Därför tänkte jag här att jag går igenom de flesta ingrepp man kan göra nu för tiden och ställa dem mot varandra, så får vi se var vi hamnar.

Plastikoperationer; bröstförstoringar, rumpförstoringar, fettsugningar och ansiktsåtstramningar

När det kommer till plastikoperationer är det fortfarande det mest omfattande sättet att åstadkomma en förändring i sin kropp eller i sitt ansikte, oberoende om det handlar om att förminska näsan, förstora brösten, göra rumpan större eller suga bort fett från lår eller mage. Det är också det mest kostsamma sättet att förändra sitt utseende. Man blir sövd och får lokal bedövning eftersom ingreppet i kroppen är så pass stort och även om man inte känner av ingreppet kan det ändå vålla ås pass stort obehag att det är skonsamt att sova under operationen. Eftersom det är ett så pass stort ingrepp innebär det att man som patient även har några veckors konvalescens och behöver ta ledigt till exempel från jobbet. Däremot syns ingreppet på ett påtagligt sätt.

Fillers

Denna metod är en mycket skonsam och inte särskilt kostsam metod att till exempel förstora läpparna, fylla ut insjunkna kinder, släta ut veck i pannan eller något annat som man vill fylla ut. Det kan man göra under lunchen och sedan gå tillbaka till jobbet. Man får en lokalbedövning men behöver inte sjukskriva sig efter behandlingen. Läpparna, eller området som är behandlat kan strama åt lite grann efteråt, men det går snabbt över.

Coolsculpting

Detta är också en annan skonsam och mindre kostsam metod att avlägsna fett på till exempel lår och mage. Området man vill få bort fettet på sugs in i en tratt och fryses ned. Fettcellerna fryser och ”avlägsnas” på det sättet. Man behöver inte heller här sjukskriva sig utan kan gå till jobbet direkt efteråt.

Ögonbrynstatueringar

Detta är ett mycket litet ingrepp som enbart har med ögonbryn att göra, men effekten är inte så liten, tvärtom. Ögonbrynen blir fantastiskt snygga om det är en duktig terapeut som gör tatueringen. Detta brukar hålla i cirka tre månader, och behöver fyllas på efter hand, beroende om man är i solen mycket, så den kan bleka tatueringen.

Ögonfransförlängningar

Även detta är ett mycket litet ingrepp och som endast har med ögonfransarna att göra, och håller endast i cirka en månad. Man förlänger varje liten ögonfrans som gör att ögonen ser fantastiska ut. Man behöver inget annat smink än detta.

Botox

Detta är en mycket lokal behandling, där man injicerar botox i den del av ansiktet som man önskar få behandlat. Har man en rynka mellan ögonbrynen, i pannan eller vid ögonen, eller munnen är detta en mycket bra behandling som tar bort de rynkorna. Botox är ett nervgift som gör att nerven dör, och det är den effekten man är ute efter då huden inte rör sig.

V-Soft Lift med trådar

Detta är en metod som innebär ett ansiktslyft utan kirurgi och inte innefattar någon operation. Man lägger i trådar i ansiktet som spänner huden och man kan på det sättet forma formen på ansiktet. Det man kan göra är att jämna ut huden. Metoden kommer från Sydkorea, där man har ett västerländskt skönhetsideal då man vill ha ett V-format ansikte istället för de runda ansiktsformer som man har i Asien.

25 Apr 2018