Vårdnadstvist kan vara tuff

Har det gått så långt att det blir vårdnadstvist kan bli jobbigt för alla parter. Går det att lösa utan rättegång är det att föredra för alla. Särskilt barnen.

När separationen är ett faktum kan det bli jobbigt, det vet alla som varit där. Finns det barn med i ekvationen är det betydligt svårare. Att vuxna inte längre vill tillbringa sina liv tillsammans är inte konstigt i sig. Men barnen har oftast inget att säga till om utan får bara acceptera fakta.

För dem blir det en dragkamp mellan föräldrarna som inte går att vinna. Att vara tillsammans med båda är ofta en omöjlighet. Åtminstone inte samtidigt. Men är det så att barn aldrig får säga sitt när det kommer till var de ska bo i framtiden? Det är faktiskt så att det finns särskilda fall men då behöver barnet vara över tolv år.

Vårdnadstvist ett omöjligt val

När Emil är tolv år bestämmer sig hans föräldrar för att separera och gå åt varsitt håll. Han har ingen aning om vad som har hänt till en början. Plötsligt är de bara osams och skriker åt varandra. Ingen berättar vad det är som händer. Åtminstone till en början. Men han förstår att pappa är arg och mamma är jättekonstig.

Sen börjar båda två att prata om att han kan få bo hos dem om han vill. Han förstår inte riktigt vad som händer, vem är det som ska flytta? Frågan “du vill väl bo hos mig?” gör honom förvirrad. Menar de på allvar att han måste välja? Han är ju bara ett barn och älskar båda sina föräldrar.

Vad är en vårdnadstvist?

De pratar om vårdnad och han förstår inte vad det innebär. Pappa säger att de kan ha delad vårdnad vad nu det innebär. Då blir mamma arg och säger att han inte ska få bo hos pappa mer, hon ska ha enskild vårdnad. Frågorna snurrar i huvudet och han bestämmer sig för att han ska fråga fröken när han kommer till skolan.

Fröken Kerstin ser först förvånad ut över frågan innan hon tar honom till ett rum där de får vara ifred. Hon frågar hur han mår och förklarar att enskild vårdnad betyder när man bor hos en förälder och den har ansvar för barnet, medan delad vårdnad betyder att man bor växelvis hos dem båda. De pratar länge och det känns bra.

Lycka när vårdnadstvist löser sig

När han kommer hem frågar han sin mamma varför hon inte vill att han ska bo hos pappa. Varför ska hon ansöka om ensam vårdnad. Mamman ser förvånad ut som om hon just inser att detta involverar honom. Sen ler hon och han blir alldeles varm i magen. Kanske har han fattat fel.

Mamma och han pratar länge och hon förklarar att hon och pappa har pratat tillsammans med två andra som kallas advokater. Nu har de blivit sams igen och det är klart att han ska bo hos pappa också. Emil blir lite ledsen över att de inte ska bo tillsammans allihopa. Men knuten i magen har släppt. Han ska trots allt få vara med både sin mamma och sin pappa.

15 Oct 2023