Vad gör du med din gamla bil?

Bilar har en livslängd. Idag är den ofta lång men en dag är den förbrukad. Rätt val är då att lämna bilen till skrotning. Skrotbilar på tomten är en styggelse. Hur fungerar en bilskrot i Stockholm idag?

Ordet bilskrot framkallar ofta inre bilder av mindre berg med bilar staplade på varandra. Någon person med minst en räv bakom örat kisar och muttrar och tar hand om din bil som sedan blir stående, sakta förvandlad till helrost.

Bilden idag är något annorlunda, minst sagt. Bilskrotar har inte fungerat på det sättet på många år. Idag är en bilskrot en plats där alla delar på en gammal bil tas om hand, sorteras och återanvänds. Att skrota din gamla bil är det miljövänliga alternativet. För att en bilskrot i Stockholm ska kunna ta emot din bil för skrotning behövs två saker: del två av bilens registreringsbevis och att du har med dig din legitimation.

Hur går en bilskrotning till?

En bil som skrotas idag trycks inte bara ihop till en fyrkantig plåtlåda. Proceduren startar alltid med att eventuella airbags demonteras. Detta sker av säkerhetsskäl och för att förhindra att de som arbetar med demonteringen skadas. Batteri och fönster demonteras och alla vätskor som finns i bilen töms, sorteras och tas om hand på lämpligt sätt.

Sedan fortsätter man med att ta bort framaxelbalk, motor, växellåda och katalysator. Därefter pressas återstoden av den före detta bilen ihop till en kub för att ta så lite plats som möjligt. Men skrotningen slutar inte där.

Nästa steg kallas fragmentering. Den innebär att de olika metallerna som bilen består av separeras för att sedan kunna återanvändas. Stål, koppar och aluminium sorteras. Plast, tyg och andra material sorteras likaså. Ingenting förstörs, utan allt kommer till användning.

Skrotbilar ska inte stå och rosta sönder ute i naturen, i en lada, ett garage eller på en tomt. I längden rostar saker sönder som inte bör göra det. Följderna blir sällan roliga. Du vill inte att de vätskor som normalt sett hålls inneslutna i din bil börjar läcka ut. De är inte trevliga och djur och natur mår inte bra av att de sprids ut i marken eller grundvattnet.

13 Jul 2023